woensdag 28 juni 2017

Beeldende Vorming les 8


Les 8 
28.06.2017

Kleien
Vandaag helaas de allerlaatste les Beeldende Vorming van jaar 1. Alles stond in het teken van kleien.  We begonnen met het klaarleggen van de materialen. en het maken van een yoghurtdik slib.
Als je deze les geeft op een basisschool vergt dit een grote voorbereiding. Het is belangrijk om er een hele middag aan te besteden zodat de leerlingen alle tijd krijgen om te experimenteren. Door deze les heb ik ervaren wat allemaal nodig is om een klei les te geven. Ik heb inspiratie gekregen om als toekomstig leraar aan de slag te gaan met klei.


Eerst deed de docent voor wat je allemaal met klei kon doen. We begonnen als kleuters. Eerst hebben we de klei plat gestampt, geduwd en gerold. Daarna hebben we een stempelplaat op de klei gemaakt. We moesten drie verschillende gereedschappen pakken (controleerbaar) en we mochten zelf experimenteren door vormen in het klei te drukken en patronen te maken (open). Onderstaand was het resultaat van mijn stempelplaat.

Na de kleuter opdracht hebben we een opdracht uitgevoerd voor de middenbouw. We hebben een portret gemaakt door er delen klei in te rollen. Deze opdracht is geschikt voor de middenbouw omdat ze een stapje verder zijn als kleuters, maar alles hoeft nog niet zo precies en gedetailleerd als bij de bovenbouw. 
Controleerbaar: je gebruikt een andere kleur klei, en het moet een gezicht zijn.
Open: je bedenkt zelf hoe je het gaat vormgeven.


De afsluitende opdracht kun je doen met de middenbouw en de bovenbouw. Bij de middenbouw kun je de aandacht richten op daken, ramen en deuren als controleerbaar aspect. Om de opdracht open te houden mogen kinderen een huis maken wat bijzonder is voor hen. Hierdoor zijn ze vrij om van alles te ontwerpen. 
In de bovenbouw is het controleerbare aspect bijvoorbeeld dat het huis meerdere verdiepingen  en trappen moet hebben. Laat vervolgens de techniek aan de kinderen zien hoe je dit het beste kunt doen. Als belangrijk punt kregen wij mee dat alles een gelijkmatige dikte moest hebben. Wij zijn aan de slag gegaan met de sliptechniek. Hierbij moesten we goed inkerven, yoghurtdik slib aanbrengen, aandrukken en als laatst wrijven zodat alles mooi strak wordt. 

Big Ben (Londen)
Technisch doel bij deze les: Maak een gebouw uit de wereldsteden.
Beeldend doel bij deze les:  Maak gebruik van de sliptechniek en zorg voor minimaal 1 verdieping.

Als nabespreking kun je alle gebouwen plaatsen in de stad. Hierdoor krijg je inzicht in de positionering van de gebouwen. Je kan ook naar de kenmerken van het gebouw vragen. 

woensdag 7 juni 2017

Beeldende Vorming les 7



Les 7
07.06.2017


Beeldenvermogen
Vandaag hebben we gekeken naar de eerste drie ontwikkelingsfasen van het beeldenvermogen van kinderen. Daarna hebben we in groepjes van 5 studenten gekeken naar kindertekeningen. We hebben de tekeningen op volgorde gelegd. We hebben beargumenteerd waarom het in een bepaalde ontwikkelingsfasen thuis hoort en hebben daar ook nog specifieke begrippen bij geplaatst.Periode 1Krabbelen en materiaalhanteringPeriode 
2De gecodeerde werkelijkheid, de fase van enorme ontwikkeling.Periode 
3De zichtbare werkelijkheidWe hebben ook voorbeelden gezien en bedacht om het beeldend vermogen te stimuleren, bijvoorbeeld door buiten iets na te tekenen, een zelf gemaakt gebouw na te tekenen, houding van de leerkracht natekenen of een tekendictee.Om ons beeldend vermogen te stimuleren hebben we een tekendictee gedaan over een ridders en kastelen. We moesten 8 kleine tekeningen maken, voor elke tekening kregen we twee minuten de tijd. Door deze oefening leren kinderen van elkaar en ze krijgen ideeƫn. Een tekendictee is geschikt als warming-up om vervolgens een grote, uitdagende opdracht te geven, rekening houdend met het met open en controleerbare.




Kinderen houden van experimenteren met materialen. Daarom heb ik mezelf weer even ingeleefd in een kleuter. Ik ben aan de slag gegaan met verf en ecoline om te zien wat ik hier allemaal mee kan. Ik heb geĆ«xperimenteerd met verschillende kwasten en ik heb vormen gemaakt door middel van stempelen. 





woensdag 10 mei 2017

Beeldende Vorming les 6


Les 6
10.05.2017 

Beeldaspecten


We hebben de leerlijn beeldende vorming van Tule bekeken. Vervolgens hebben we voorbeeldlessen uit periode 2 er bij gepakt. Hierbij hebben we gekeken naar de beeldaspecten. We hebben ook gekeken hoe we een beeldaspect kunnen versterken in een voorbeeldles. We hebben daarna een pop gemaakt. We hebben eerst gekeken naar een filmpje van kunstenaar Bas Kosters. Tijdens dit filmpje zijn we begonnen met het ontwerpen van onze eigen pop. We kregen als tip om het klein te houden. We mochten zelf de kleuren en vormen kiezen. Ik wilde een uitje maken. Eerst heb ik een uiltje getekend, daarna heb ik stof uitgekozen en vervolgens ben ik de pop gaan naaien. Als evaluatie hebben we gezamenlijk naar alle poppen gekeken. Welke poppen zijn familie en welke poppen zijn absoluut geen familie. We hebben ook met elkaar gesproken hoe je deze opdracht op school kunt organiseren. Je kunt bijvoorbeeld vragen om hulp van ouders of opa's en oma's. Tijdens het naaien worden kinderen vaak rustig het is ook erg goed voor de motoriek, vanaf groep3 kun je al beginnen met borduren. 





maandag 27 maart 2017

Beeldende Vorming op stage


Knikkerdoolhof

Het is projectweek op mijn stage school. Deze middag staat in het teken van een doolhof knikkerbaan.

Het zonnetje begint weer te schijnen en het is weer tijd om buiten te spelen. Een doolhof kom je vaak tegen in een attractiepark of speeltuin. Je ziet een doolhof ook vaak terug komen als spelletje op de tablet of computer maar hoe leuk is het om zelf een doolhof te bedenken. Deze doolhof zet kinderen aan tot creatief denken en het verbind de leerlingen met elkaar. Ze kunnen aan het eind met elkaars doolhof spelen. Elke doolhof is uniek.

Wat heb je nodig?

  • Een deksel van een schoenendoos
  • Rietjes
  • Schaar
  • Draad
  • Lijm
  • Papier
  • Knikker


Draai de deksel van een schoenendoos om, zodat je tegen de binnenkant aan kan kijken. Zo krijg je een soort bak, waarin straks de knikker kan rollen. Bedenk nu wat voor een route de doolhof moet krijgen. Je kan het zo moeilijk mogelijk maken als je wilt.
Je kan nu op twee manieren te werk gaan. De eerste manier is om eerst de doolhof in de deksel te tekenen met een potlood. Zo kan je zelf kijken hoe de lijnen gaan lopen en waar de openingen gaan komen. Een andere manier is om maar gelijk te beginnen met opbouwen. Je kijkt waar je heen gaat op het moment dat je de doolhof gaat bouwen. Deze laatste manier is wat lastiger, maar wel sneller.
Nu wordt het tijd om het spelletje te gaan spelen. Leg de knikker op het beginpunt en probeer nu de knikker door de doolhof heen te leiden. Hiervoor beweeg je de deksel. Het is nu de truc om de knikker netjes langs de rietjes te laten gaan en natuurlijk niet er overheen.

Het eindresultaat:




vrijdag 13 januari 2017

Beeldende Vorming les 5


Les 5                                                                                                                              
27.01.2017

Titel
In deze les hebben we gekeken naar de theorie van Michael Parson. Deze bestaat uit de volgende 5 stadiums: 1 associatie, 2 voorstelling, 3 expressie, 4 leerbaar en 5 eigen mening. We hebben hierover een quiz gemaakt via Prowise.

Daarna kregen we uitleg de keuze uit drie verschillende opdrachten. Ik heb ervoor gekozen om een dier te maken. We mochten alleen gebruik maken van karton, piepschuim en tape. Samen met Marije hebben wij een vlinder gemaakt.




Aan het eind van de les hebben we het lesvoorbereidingsformulier besproken en hebben we gereflecteerd op de afgelopen vijf lessen. We hebben ook aangegeven wat we leuk zouden vinden om in de volgende lessen te doen. Ik heb aangegeven dat het mij erg leuk lijkt om zelf een korte film te maken en te leren hoe je dit moet monteren. Het lijkt mij ook erg leuk om met keramiek aan de slag te gaan. We zullen in periode 4 verder gaan met de lessen Beeldende Vorming